26 ápr

Slow Maci II. rész

Előző cikkünkben írtunk róla miért lassultunk be, most azt is megtudhatjátok hogyan néz ki ez a mindennapokban.

A szívünk nyitva, mindig. Helyet, teret adunk a Te rendezvényeidnek is, ha el tudod fogadni, sőt örülsz, hogy menő zero waste eseményt tarthatsz a Macikávé Bisztróban és a Gaia Panzióban, maximum 30-50 főnek.

Vendégeiddel együtt el tudtok vonatkoztatni a cukros üdítőktől, és attól, hogy minden étel olajban süljön. Örültök, hogy itt nem kell feszengeni a gyerek, vagy akár a felnőtt “viselkedése” miatt. Nem ciki ha kiömlik a macikávé és ha vajas kenyeret rendel valaki. 

Hozzánk lehet szervezni gyerekzsúrt, családi-, baráti összejöveteleket, tanfolyamokat, képzéseket, kulturális programokat, mozgásos vagy alkotó tevékenységeket, munkaerő-piaci visszailleszkedést segítő, stresszoldó vagy kommunikációs tréningeket, klubokat, bármit.

Mi is szervezünk sokmindent, de helyiségeink bérelhetőek, kapacitásainkat szívesen sokszorozzuk mások remek ötletei alapján is.

A bisztro 70 m2 belső, és 200 m2-es fedett külső része, valamint a 40 m2-es emeleti külön terem kiválóan alkalmas akár nagyobb családi rendezvények események lebonyolítására. Az ünneplés után nem kell autóba ülni, 14 szobás panziókban lepihenhetnek a távolabb lakó rokonok is.

Cégeknek, vállalkozóknak is ajánljuk magunkat, nekik is muszáj néha kiszakadni a megszokott környezetből, mókuskerékből, hogy jöhessenek a friss gondolatok, hogy erősebb csapatok jöjjenek létre. A hozzánk szervezett üzleti eseményekhez technikát, egyedi programokat és cateringet is tudunk biztosítani.

Nem vállalunk viszont nagy rendezvényeket, sok szeméttel, túl fogyasztással, pazarlással járó eseményeket. Azzal, hogy nem állunk be a gyors, olcsó ételkészítő vendéglátóhelyek sorába, szeretnénk szemléletet formálni, és bízunk benne hogy megtalálnak minket a hasonlóan gondolkodók.

Ezért mi, így csináljuk:

 • Az alapanyagokat az ételeinkhez legtöbbször:
 • csomagolásmentesen,
 • helyi vállalkozóktól, termelőktől szerezzük be, 
 • ezért szezonálisak, finomak és egészségesebbek, de ezért van amit nem készítünk (paradicsom és uborkasaláta télen pl.)
 • Nem használunk eldobható eszközöket, inkább elmosható edényekben adjuk oda az ételt, ha el szeretnéd vinni. Nagyon örülünk ha erre gondolva, hozod a saját tárolódat. 
 • Szelektíven gyűjtjük a szemetet és erre kérünk benneteket is!
 • A CLEANNE  (magyar innováció) biológiailag lebomló termékeit használjuk takarításhoz, mosogatáshoz. A termékek csomagolása visszaküldhető, újratölthető.
 • Nincs ételmaradék, mert mindenből annyit készítünk ami elfogy (ezért kell előre, pontosan rendelni Nektek is), ha mégis marad valami azt eltesszük, lefagyasztjuk, elosztjuk, megesszük, legvégső esetben állataink kapják.
 • Nincs ételhulladék, mert komposztálunk, állatoknak adjuk.
 • A használt sütőolajat természetesen a Biofilter szállítja el tőlünk. 

Macikávé bisztró | Gaia panzió | Szállás GalgahévízenHiszünk benne, hogy növekszik azok tábora, akik felelősségteljes, tudatos döntésként, és nem lemondásként élik meg a fenntarthatóbb, környezetbarátabb életmódot, ezért előnyben részesítjük és mindig van az étlapon tisztán növényi alapú, illetve flexitáriánus étrendbe (félig vegetáriánus, kis mennyiségben minőségi húst fogyasztó) illeszthető fogás. 

Így hangsúlyos szerepet kap  a beszerzésekkor a szezonális és helyileg megtermelt alapanyagok fogyasztása, a szállítási útvonalak lerövidítése, és a csomagolásmentes bevásárlási módok is.

Kövess minket, kapcsolódj be, gyere el valamelyik eseményünkre!

 • Vasárnapi Maci Piac (kéthetente) – Bevásárolhatsz helyi termelők friss termékeiből, közben a gyerekek jót játszanak, ihatsz egy jó kávét, reggelizhettek.
 • Újrahasznosítással foglalkozó rendezvényeink: ruhacsere, bolhapiac, játékvásár sőt, van már nekünk egy Hacuka Közösségi ruhaboltunk mely állandóan nyitva van. A “Hacuka modellről” itt olvashatsz bővebben.  Ezeken az eseményeken megszabadulhatunk a már feleslegessé vált tárgyainktól, melyek mások számára még hasznosak lehetnek. Olcsóbban juthatunk hozzá számunkra hasznos dolgokhoz, és mivel nem újak, nem terheljük a környezetünket sem az új tárgyak előállításával.
 • Ökokör – Mind máshol tartunk háztartásunk zöldítésében, és sokat segít, ha érezzük, hogy nem egyedül csináljuk. Az ÖkoKör egy zöldülő csapat inspiráló találkozásainak sorozata.
 • Kosár közösség (hamarosan) – A bevásárlóközösségek (más neveken: kosárközösségek, szatyor közösségek, batyu közösségek) olyan önkéntes alapon szerveződő csoportok, amelyekben a helyi élelmiszer termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek. A hulladékszegény életmódot támogatjuk. Igyekszünk egyedi vásárlóközösséget és környezettudatos légkört teremteni. Ezzel is segíteni szeretnénk egy új életmód, új szokások kialakításában.
 • Könyvklub – Bármikor csatlakozhatsz, mert jó dolog eszmét cserélni könyvekről, régi és új lapok között elmélyülni, szerzőkkel találkozni és beszélgetni… Kiszakadni a világ zajából, megismerni egymás nézőpontját régi klasszikusokról és új kedvencekről, többet olvasni, ösztönözni egymást az élmények befogadására.

Nagyon fontosnak tartjuk az ismeretterjesztést, közös tanulást, termelői és fogyasztói szemléletformálást. 

A témáink lehetnek a környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlat ismertetésétől kezdve a főzőtanfolyamokon át a környezetbarát háztartás vezetéséig, minden. 

Keress meg minket, ha van egy saját program ötleted, beszéljünk róla, indítsuk be!

Csatlakozz tematikus, virtuális közösségeinkhez:

Macibarátok

Maci termelői piac és kosár közösség

Ruhacserék a Maciban

Macikávé Könyvklub

Figyeld az eseményeinket  a Macikávé Bisztró Facebook oldalán, és látogass el hozzánk hamarosan!

Szeretettel,

Eszter